Sinds 1833

 

1833 - Familie Byvoet, een teutenfamilie met handelsgeest

Ons verhaal begint in 1833 bij de familie Byvoet. Een teutenfamilie uit Neerpelt met handelsgebied in Nederland en Duitsland, én veel ondernemerszin. Hendrikus Byvoet en zijn vrouw Johanna runnen samen een tabakskerverij en -winkel in Eindhoven wanneer ze één van hun zonen naar Hechtel sturen om er nog een tabakshandel op te richten.

Antoon bouwt een imposant magazijn pal in het centrum, vlakbij een knooppunt van belangrijke handelswegen: het kruispunt van de weg van Diest naar Maaseik en Roermond en de weg van Hasselt naar Eindhoven, die op dat moment een belangrijke verbinding vormt tussen Luik en ’s Hertogenbosch.

Daar, op die strategische plaats, groeit de tabakskerverij in een mum van tijd uit tot een indrukwekkend fabriekscomplex. Het grootste van zijn soort in Limburg! Onder een tweede en derde generatie worden er namelijk ook een koffiebranderij, groothandel in koloniale waren én stokerij gestart.

 

1914 - In oorlogstijden...

Tot de Eerste Wereld Oorlog uitbreekt, de Duitse bezetting zich settelt in de gebouwen van de firma en de "Wet Vandervelde" of de "Wet op het regiem van den alcohol" een rem legt op de activiteit van de stokerij. 

Zo mag er voortaan geen sterke drank meer geschonken worden in cafés, hotels, stations en andere publieke plaatsen, verviervoudigen de accijnzen én mag alcohol alleen nog in grote hoeveelheden van minstens twee liter verkocht worden. Het idee hierachter? Men dacht dat alcoholisten en arme sloebers zo’n grote hoeveelheid alcohol toch niet ineens zouden kunnen betalen…

Naast de drooglegging, gaat het ook economisch gezien stilaan minder goed. De economische crisis en waardevermindering van de Belgische munt brengen de firma in moeilijkheden, waardoor het bedrijf uiteindelijk in 1935 op de fles gaat en de gebouwen en de installaties te koop worden gezet.

 

1937 - Een nieuwe wind

Toeval wil dat net wanneer de firma failliet gaat, er zo’n 15 km verder in Reppel, drie broers met het idee spelen om hun stokerij uit te breiden. Leo, Theodoor en Jozef Scheelen runnen op hun herenboerderij ‘Leukenhof’ een landbouwstokerij wanneer ze te weten komen dat de stokerij in Hechtel te koop staat. Ze dopen 'De Korhaan' om in 'Likeurstokerij Gebroeders Scheelen' en nemen de populaire dranken zoals Elixir De Spikelspade, Hechtelse Brandewijn, Oude Klare, Clairvalette, Philipinne, Verveine, Boerenjongens mee verder in productie.

 

1939 - Opnieuw bezet...

Wanneer Leo, Theodoor en de mannelijke personeelsleden die jonger zijn dan 45 jaar worden opgeroepen om te gaan strijden in de Westhoek, blijven Jozef en de andere helft van het personeel achter om de zaak draaiende te houden. Niet veel later plunderen de Duitse bezetters de stokerij en nemen ze er hun intrek. 

 

1944 - De slag om Hechtel

Van 6 tot 12 september 1944 wordt Hechtel één groot slagveld en wordt het dorp volledig van de kaart geveegd. Er vallen honderden slachtoffers en in het smeulende Hechtel liggen ruim 120 huizen volledig in puin. Ook de stokerij gaat volledig in vlammen op...

 

 

1945 - De heropbouw, ambacht op kleine schaal

Na de oorlog trekken de gebroeders Scheelen nieuwe bedrijfsgebouwen op en worden hun jenevers, likeuren en wijnen in heel België verhandeld. Wanneer in 1968 de wetgeving in Frankrijk verandert, komt de nadruk meer op kleinschalige ambachtelijke productie te liggen en wordt de wijnhandel afgesloten. 

 

2014 - Een derde generatie zet een traditie van kwaliteit en vakmanschap verder

Vandaag is de familie Bollen meer dan trots om bij te dragen aan deze lange geschiedenis en zetten ze een traditie van kwaliteit en vakmanschap verder. De distilleerderij draait opnieuw onder haar oorspronkelijke naam 'De Korhaan' en is één van de oudste nog zelfstandig opererende meervoudige distilleerderijen in België.